dimarts, 27 de novembre de 2012

I si el resultat fos contrari?

Assumim que la consulta és viable, que una majoria important es posa d’acord i imposa al Govern de Madrid unes condicions de consulta.
· Artur Mas sempre havia parlat d’una majoria molt qualificada, que significa? El 60% dels que votin, el 50% més 1?, un percentatge del cens electoral?
· La pregunta hauria de ser inequívoca (la del 95 a Quebec era, intencionadament, incomprensible). El més honrat seria preguntar sobre la independència sense additaments.
· Tots estem d’acord que hauria de fer-se amb totes les garanties democràtiques: censos contrastats i acordats, procés llarg, igualtat d’oportunitats a totes les opcions, administracions i mitjans de comunicació neutrals (al menys els públics).
· Compromís de tots d’assumir el resultat. Compromís de no repetir la consulta, en qualssevol dels sentits, en un període de temps llarg (20 anys?). Per cert, s’accepta que el procés sigui reversible?
Ja estan pactades les condicions i es fa la consulta. En el cap d’alguns polítics i especialment d’alguns periodistes (?) visionaris, es contempla la possibilitat que el resultat fos contrari? Quina és l’alternativa? Estarem en una situació fantàstica per millorar l’"estatu quo"  actual.
Sigui qui sigui el procés seria interesant tenir en compte totes les opcions, perquè el risc de perdre és gran, i un referèndum s’hauria de fer per guanyar.
Com element de reflexió suggereixo, a part del voluntarisme i la passió, tenir en compte alguns indicadors objectius:
· Sentit de pertinença identitaria que donen de forma reiterada les enquestes, també les actuals.
· Espectadors de les diferents cadenes de TV i ràdio. (TV3 està per sota del 15% de mitjana i les altres, en català, són residuals).
· Relacions familiars, afectives i d’origen, amb les diferents regions espanyoles.
Sóc crític, com el que més, amb la classe funcionarial i política del Madrid oficial, però alguns discursos despectius contra Espanya, sense matisos, des d'aquí, fereixen els sentiments de molts catalans. ERC ha tingut un gran triomf, però l’han votat el 9.43% del cens i en un hipotètic referèndum, no es valorarà el patriotisme i tots els vots valen igual.