diumenge, 21 de setembre de 2014

Escòcia des d'aquí


Probablement, cap esdeveniment internacional, des de fa bastants anys, ha despertat tant interès, tantes reflexions  i tants posicionaments com el referèndum d’Escòcia.
Conegut el resultat, les forces polítiques catalanes i espanyoles, organitzacions i mitjans de comunicació, han pretès treure conclusions en clau interna i sempre de forma clarament interessada.
Pels que defensaven les tesis dels perdedors, és a dir el SI (si ve a TV3 sembla que encara no s’han assabentat), el més importat és el caràcter modèlic del procés i l’actitud democràtica del govern Cameron, en oposició  a la tossuda i inflexible actitud del govern del PP.
Els partidaris del NO, feliciten al poble escocès pel seu “encert”, i els més sensibles fan vots per que els escocesos es  recuperin aviat dels efectes de la llarga confrontació.
No valoraré aquí el comportament del govern espanyol en comparació al britànic, no cal, fa temps que el PP actua fora dels estàndards democràtics. Si  això sumem la falta de intel·ligència i empatia, fa real la idea de que són la primera causa del increment de independentistes al nostre país.   
Però també el comportament del nostre govern està a anys llum del modèlic comportament escocès:
  •       Aquí s’ha jugat permanent a la confusió entre dret a votar i votar independència amb intencions descaradament oportunistes .
  •       Els mitjans de comunicació públics han tingut una actitud unidireccional i esbiaixada.
  •       Res de llarg debat dels pros i contres, seré i equilibrat.
  •       Es convoca el referèndum a un mes i mig de la data de votació (a Escòcia 18 mesos).
  •       La pregunta és un galimaties indesxifrable que no supera els mínims estàndards democràtics i que no permetrà interpretar la voluntat del poble català.
Davant de l’actitud del govern central sembla que tot sigui vàlid, que això ens dona tota la legitimitat, però no és cert, l’actitud de la Generalitat   està molt lluny de la “modèlica” Escòcia i no deixa de ser una nyap que ens deslegitima i afegeix una dificultat addicional al procés.