dijous, 2 de juliol del 2009

Tribunal Europeo dels Drets Humans

Per alguns, la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans i el propi tribunal, tantes vegades proposat com exemple, ja no té credibilitat. Per a mi és un fet inqüestionable: per cap raó es pot justificar l’assassinat.
En un país com Euskadi, la nació sense estat amb més privilegis d’Europa i amb un sistema de finançament que ja voldríem per Catalunya, la lluita armada que diuen, l’assassinat, no té la més mínima justificació.
Lamentablement fins i tot a la nostra vila, alguns, que sembla que ja han renunciat als seus originaris interessos locals, pretenen jugar a l’equidistància. Res no justifica treure la vida a un ésser humà.
L’editorial d’avui de “El Periodico” parla del tema.


La compareixença pública del dirigent de l’esquerra abertzale Arnaldo Otegi va demostrar ahir el fort cop que ha suposat per al món radical la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que confirma la il·legalització de Batasuna i Herri Batasuna, un pronunciament que sepulta la seva última esperança d’aconseguir alguna representació institucional en pròxims comicis. Otegi es va lamentar que el tribunal d’Estrasburg hagi donat «protecció jurídica a la retallada de llibertats a Europa».
L’esquerra abertzale va necessitar més de 24 hores per fer una anàlisi «d’urgència» sobre la sentència en una roda de premsa celebrada a Sant Sebastià. Otegi va qualificar la decisió, sense pal·liatius, de «molt mala notícia» i de «catàstrofe per al conjunt de la ciutadania europea» perquè, va dir, avala jurídicament l’«apartheid» de l’esquerra abertzale.
Va lamentar també que suposi «un pas enrere» respecte a altres sentències d’Estrasburg sobre partits polítics il·legalitzats a Turquia, i va aventurar que el tribunal deu haver trobat «enormes dificultats» per dir que un Estat membre de la Unió Europea «conculcava drets fonamentals».
Per al líder radical, la interpretació que el tribunal fa en la seva sentència parteix de «paràmetres del passat» al seguir la «filosofia» encunyada per l’expresident dels EUA George Bush d’apostar per la «guerra preventiva» contra el terrorisme.
Amb tot, Otegi va intentar aparentar que la decisió era esperada i que no empitjora la situació en què es troba l’esquerra abertzale. Va destacar que s’ha constatat el fracàs dels intents de deixar en la «invisibilitat» aquest col·lectiu, i va posar com a exemple la presència d’Iniciativa Internacionalista (II) en les eleccions europees.
Precisament, aquesta força va acusar ahir el Govern espanyol d’haver fet tot «el necessari» perquè el tribunal d’Estrasburg decidís a favor de la il·legalització de Batasuna. Ángeles Maestro, dirigent d’II, va assegurar que «hi ha hagut de tot» perquè els jutges espanyols no quedessin en entredit.
No més una altre cosa, la sentència respon a un recurs de H.B.