diumenge, 22 d’agost del 2010

Guia de vins


En alguna entrada anterior he fet referència a una Guia de Vins de Catalunya, editada per Pòrtic i elaborada pel Jordi Alcover i la Sílvia Naranjo, 1.500 referències en unes fitxes clares i entenedores, organitzades per denominacions d’origen.
A part de les valoracions basades en "tasts a cegues”, la guia fa una anàlisi de la situació del vi al nostre país i una aposta per la potenciació de les modalitats autòctones de cada zona: Garnatxes, Samsó, Carinyena, Picapoll, Ull de llebre... i les tradicionals del cava, en detriment de l’excessiu afrancesament, especialment de Cabernet i Merlot no sempre adaptat, i del que abusen moltes bodegues.

Seguint les recomanacions de la guia aquesta setmana hem fet dues troballes a l’Empordà, una comarca en la que la mitjana dels vins és de gran qualitat. A les cooperatives de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera, es poden trobar bons vins per menys de 5 € l’ampolla.
A Garriguella hi ha una bodega “Mas Llunes” que no dona facilitats per ser trobada (la botiga està al centre del poble i no té rètol) que elabora un magnífic blanc amb criança, molt sec, que etiqueten sota el nom de Nívia i que costa 8 €.
La major sorpresa de l’excursió vas ser “Mas Estela”, una bodega a Selva de Mar, (s’arriba travessant el poble anant sempre a l’esquerra), un paratge, de gran atractiu, del que una parella es va enamorar fa vint anys i van decidir cultivar la vinya, amb modalitats autòctones i cultiu ecològic.
Mas Estela fa un Moscatell 2005, que és el producte més valorat de la guia i que costa 12 €, i un negre amb criança, del 2006, a base de Garnatxa, Carinyena i Syrah, per 10 €.
També tenen una Garnatxa dolça, que la serveixen a “El Bulli” amb les postres.

La guia de vins del J. Alcover i la S. Naranjo ja em va agradar en la seva formulació, ara després d’unes quantes comprovacions “in situ”, m’he convertit en un incondicional. El seu esforç desinteressat, valent, honrat, independent i sistemàtic (la guia no té publicitat) és una magnífica manera de fer país i de proporcionar felicitat a molts catalans.