diumenge, 8 de febrer del 2009

Isaac Albéniz

L’Ajuntament de Castellar participa en el centenari del naixement d’Isaac Albéniz.
A la capella de Montserrat el pianista Daniel Ligorio ha fet un concert notable amb composicions del compositor de Camprodon, d’Enric Granados i de Manuel de Falla.
Isaac Albéniz és un dels millors músics catalans de tots el temps i probablement el de més prestigi internacional. Per raons que se m’escapen, durant molts anys l’”establishment” cultural “catalanero” l’ha considerat aliè a la nostra cultura, quan la seva gran obra Iberia va ser un esforç d’explicar als seus “compatriotes” catalans la realitat musical peninsular.
Aquesta actitud no ha estat sempre així, desprès de la seva mort al sud de França:
Les restes d'Albéniz van partir cap a Barcelona, on arribaren en tren el dia 5 de juny a un quart de vuit del vespre a l'estació de França. La seva mort va ser molt sentida i se li tributà una solemne cerimònia de rebuda que es perllongà fins l'endemà. La Banda Municipal de Barcelona tocà la marxa fúnebre d'El capvespre dels déus de Wagner, l'Orfeó Català cantà diversos passatges del Rèquiem de Fauré i la Marxa fúnebre de la sonata núm. 2 de Chopin.
Després dels solemnes funerals, la comitiva recorregué els carrers engalanats amb banderes catalanes a mig pal i va fer una emocionant parada davant del
Liceu. Centenars de persones s'uniren al condol. Més tard va ser enterrat al cementiri de Montjuïc.”
Els catalans haurien d’estar orgullosos de què un músic com l’Albéniz formi part de la nostra cultura.