dissabte, 31 de gener del 2009

Sió



George Steiner és un intel·lectual honrat. En el seu últim llibre “los libros que nunca he escrito” dedica un capítol (un llibre no escrit) a Sió, el nom que una certa tradició jueva donava al temple de Jerusalem i per extensió a Israel i a tot el poble jueu.
Steiner és jueu i malgrat escriure i donar classes en quatre idiomes, una de les raons que dóna per no haver escrit el llibre, a part de la falta de la claredat de visió, és que no sabia hebreu (no sé si avui ha corregit aquest dèficit).
En les 30 pàgines del capítol, repassa les preguntes més comuns que ens fem sobre els jueus: per què son tan odiats?, quan i per què va començar aquest sentiment?, que és ser jueu?, perquè hi ha tants jueus entre els grans pensadors que han canviat la concepció del mon?, perquè hi ha tants i amb tant èxit al mon de la banca i els negocis?, quin paper ha jugat la llengua i la religió?, perquè han mantingut la identitat com a poble i no s’han diluït com d’altres, en un procés d’integració?, és només cultural o ha arribat a formar part del genètic?.... Tampoc defuig el conflicte actual en l’antiga Palestina.
Evidentment, 30 pàgines no permeten aprofundir, però m’ha semblat un encomiable esforç intel·lectual.