Antoni Castells desgrana part dels detalls del nou model de finançament.
Purificació Outeiral
La roda de premsa d’aquest dimarts per explicar els acords del govern, ha tret la part més humana i accesible del conseller de la Generalitat Antoni Castells.
En la mateixa irradiant felicitat, Castells, no ha volgut deixar anar l’oportunitat de agraïr als mitjans comunicació la seva part de col·laboració en tot el procés de negociació, malgrat no haver pogut facilitar-los la feina ‘en alguns moments del procés’ encara que ha afegit que ‘potser malgrat les dificultats la nostra relació ha sortit reforçada’.
Molts han estat els detalls menys les xifres finals, que es faràn públiques aquest dijous, en relació al nou model de finançament autonòmic rubricat en un acord unánim de tots els membres del Govern d’Entesa.
Segons Castells, aquest ‘no és un retoc de l’anterior model de l’estatut és un nou model’ la quantia del mateix en les seves paraules ‘suposa un canvi qualitatiu important per a Catalunya’. ‘Ara tenim un model que te pretensions de continuitat, perquè compta amb els mecanismes d’ajustament, i per això mateix serà un model estable’.
Sobre ell ha dit el conseller català ‘l’important per a Catalunya del mateix per una banda es la bilateralitat, i per altra , que preveu una millora substancial de finançament en aquelles competències que són específifques de la Generalitat de Catalunya i que no tenen altres comunitats’. Encara que no ha volgut crear polèmica amb les seves declaracions, Castells, no ha pogut evitar dir ‘ al final la xifra de 12.000 és la que acabarà sortint, i va ser la que nosaltres vàrem dir que sense ella, no es podria arribar a cap acord’ per afegir després com a disculpa ‘ és la que nosaltres vam proposar, sense ànim de contradir la ministra Salgado, perquè ella sap millor que ningú els seus números’.
Ha dit Castells que en ‘el nou model a nosaltres ens compensa principalment per la distribució dels recuros addicionals. I a l’útilitzar com un dels indicadors de necessitats la població sanitària, per nosaltres és favorable, perquè representa el 38% del total’.
També ha volgut deixar clar Antoni Castells que amb aquest nou model de finançament ‘al 2011 s’aconseguirà la posició que es preveia en l’Estatut i el quart any previst, el 2012, és per millorar més encara la nostra posició. Però realment és cumplirà en el termini previst per l’Estatut de Catalunya’.
En relació a la posició actual i les declaracions que es fan des de les files del principal partit de l’oposició a Catalunya, CiU, Castells ha dit ‘ lamento la posició que estan duen a terme, crec que no ha sabut estat a l’alçada -CiU-i no s’ajusta a la centralitat que demana el país’. ‘ Lamento els arguments que empleen per negar l’evident. Ens hagués agradat compartit aquest moment d’èxit del país i la seva posició no em sembla del tot correcte’. Per Antoni Castells l’enfrontament actual de CiU amb el govern català, ‘és una posició dels convergents que van adoptar seguint una línea partidista en la qual en un moment determinat van optar perquè era millor atacar al govern que ajudar a Catalunya’.
Castells sense voler afirmar ni desdir cap xifra fins el proper dijous, almenys a anunciat que la forquilla económica dels diners que rebrà Catalunya amb aquest nou model de finançament girarà al voltant dels ‘3650 i els 4000 milions’. Matitzant que en el 25% dels recursos que manegarà directament el govern català inicidirà directament ‘la marxa de l’economia catalana i la recaptació d’impostos’.
El triumfalisme i l’adjudicació de mèrits en relació al procés de negociació del nou model de finançament que s’ha fet aquests dies desde les files de ERC no ha inquietat el conseller Castells que ha dit al respecte ‘ jo sóc el conseller de tots. No el conseller del PSC. En tot moment m’he sentit així. Tots hem treballat al servei de la Generalitat, per al conjunt de tots. Tot som Generalitat i tot és mèrit de tots’ per la qual cosa ha titllat de ‘criaturada’ les manifestacions d’èxit en solitari dels membres republicans.
El nou model de finançament
El nou model de finançament s’estructura en tres blocs: el primer té a veure amb el fons de garantia dels serveis i que té per objectiu que totes les comunitats autònomes puguin prestar els serveis bàsics tals com educació, sanitat i serveis socials en igualtat de condicions. El segon bloc té a veure amb el 25% dels ingresos tributaris, que per primera vegada, no s’anivellaran, sinó que l’esforç fiscal que fan els catalans rebertirà directament en el seu propi benefici a Catalunya.
En el tercer s'engloven els fons complementaris d’ajustament, importants perquè són els que faran viable la implementació del nou sistema. Aquests són dos, el de suficiència i el de competitivitat. El primer s’emprarà per compensar aquelles comunitats, que com Catalunya, amb l’actual model, els recursos dels seus governs estan per sota de la mitjana o per sota de la seva capacitat fiscal, repartint-se d’acord amb la població actual de les comunitats afectades. Així mateix, amb el fons de suficiència es garanteix un guany mínim per a totes les comunitats, d’acord amb la distribució dels recursos addionals que aporta el govern de l’Estat.
Així mateix la Generalitat de Catalunya veurà augmentat el percentatge de participació en impostos tals com IRPF del 33 % passarà al 50% igual que en l’IVA i en els impostos especials del 40% passarà a beneficiar-se del 58%.
Al 2011 la posició relativa de Catalunya en l’Índex de recursos per càpita serà del 104,2 i amb l’any afegit de reforç aconseguit en el darrer acord amb la Ministra d’Economia, Elena Salgado, Catalunya arribarà a la posició 105,6 per damunt de la prevista en l’Estatut de Catalunya.
Com sempre l'amic Castells està impecable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada