dilluns, 20 d’abril del 2009

V.O.S.

D’entrada he de dir que jo sempre prefereixo el cinema en versió original i que crec que no hi hauria d’haver versions doblades. Això ens donaria una millor percepció de la voluntat de l’autor, en la qual les veus juguen un paper fonamental, i milloraria la nostra comprensió dels idiomes.
També sóc conscient què, tants anys de doblatge han condicionat els hàbits dels espectadors i que hi ha molts ciutadans que prefereixen aquesta opció.
Quan la comissió organitzadora de Bram! es va plantejat aquesta qüestió, vam decidir prioritzar les versions originals, amb dues excepcions: la Classe, ja que en aquell moment estudiàvem la possibilitat de fer una activitat conjunta amb els instituts i ens va semblar que amb aquesta opció seria més fàcil i Corazones Rebeldes de la qual es va fer promoció als casals d’avis, usuaris poc habituats a la v.o. i amb algunes dificultats visuals.
Per desgràcia la productora no va poder atendre les nostres peticions, tan de Vals con Bashir com de Capitán Abu Raed, en explotació actualment a les sales comercials, només disposaven de versions doblades.
Tampoc, en una primera edició, podíem estar segurs de la resposta dels ciutadans ni del perfil dels assistents. El que no era qüestionable és l’aposta per un determinat cinema compromès i d’alta qualitat. Poques vegades s’ha tingut l’oportunitat de veure en 4 dies tantes pel·lícules de tan nivell i totes actuals.
La resposta i la valoració dels assistents ens donen la raó i ens anima a continuar per aquest camí.

Les xifres de BRAM! 2009


Número total d’espectadors: 1.103
Pel·lícules més vistes: El silenci abans de Bach (250 espectadors), La clase (163 espectadors).


PREMI ESPECIAL DEL PÚBLIC

1. Corazones Rebeldes (8,17)* 2. Al otro lado (8,13)* 3. El cuerno de la abundancia (7,87)* 4. Vals con Bashir (7,83)* 5. Capitán Abu Raed (7,64)* 6. La clase (7,54)* 7. El silenci abans de Bach (7,43)* 8. 25 kilates (7,42)*


* valoració mitjana de la pel·lícula per part del públic