dissabte, 27 de febrer del 2010

Óscar Arias



Óscar Arias es presidente de Costa Rica, fue premio Nóbel de la Paz en 1987. Este texto es el discurso que pronunció el pasado 22 de febrero en la Cumbre de la Unidad de América Latina y el Caribe, en Cancún (México).

Costa Rica no tiene ejército desde 1948.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

L'any 2010 el Ministeri de Defensa espanyol té assignats 9.154 milions d'euros, però això no és més que la meitat del total, ja que,seguint criteris de l'OTAN i dels especialistes, cal sumar-hi partides que com classes passives militars, Guàrdia Civil, I+D militar o participació en organismes militars internacionals, no estan assignades al Ministeri de Defensa
sinó a altres departaments. Tot plegat fa un total de 18.161 milions. (www.fundacióperlapau.org, informe del Centre JM Delàs de Justícia i Pau). La magnitud de la xifra ens desorienta, però potser és més significatiu dividir aquesta quantitat entre el nombre de ciutadans (46.256.000, dels quals caldria restar-ne els que fan objecció fiscal) i adonar-nos que el cost mitjà per càpita és d'1,07 euros diaris. Si a casa sou quatre, això vol dir més de
1.500 euros cada any.

Pepe González ha dit...

No soc tan ingenu de pensar que Espanya, donada la seva tradició, pugui prescindir de l’exercit, que tinc clar que des de el punt de vista defensiu (Marroc?) no serveix per gaire cosa. Podria ser més petit i sofisticat.
De totes formes hi ha algunes qüestions a resoldre: que la reducció no serveixi per incrementar el pes de les forces de seguretat i per sobre de tot, si alguna vegada el món és capaç de plantejar-se una l’ONU creïble, forta i disuasoria.
Tot això no treu la meva admiració per la decisió de Costa Rica.